Καρκίνος Όρχεων

  ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΩΝ ΟΡΧΕΩΝ

   

  Ο καρκίνος του όρχι αντιπροσωπεύει περίπου το 1-1,5% από όλους τους καρκίνους στον άνδρα. Την στιγμή της διάγνωσης, υπάρχει μια πιθανότητα η νόσος να αφορά και τους δύο όρχεις. Η πιθανότητα αυτή είναι όμως πολύ μικρή (1-2%). Η ηλικίες στις οποίες εμφανίζεται η νόσος πιο συχνά είναι μεταξύ 20-40 ετών.

  Για τον καρκίνο του όρχι έχουν βρεθεί υπεύθυνες συγκεκριμένες γονιδιακές  μεταλλάξεις. Ωστόσο, έχουν ενοχοποιηθεί και άλλοι παράγοντες: ιστορικό κρυψορχίας, ιστορικό καρκίνου όρχι στην οικογένεια, σύνδρομο Klinefelter, ιστορικό καρκίνου στον αντίπλευρο όρχι, υπογονιμότητα.

  • Πώς γίνεται η διάγνωση;

  Συνήθως, εμφανίζεται σαν μια μάζα, ανώδυνη, που ο ίδιος ο ασθενής την διαπιστώνει συνήθως τυχαία. Η μάζα αυτή είναι επώδυνη περίπου στο 25% των περιπτώσεων, ενώ σε ένα 20% των περιπτώσεων οι ασθενείς αναφέρουν κάποιο ακαθόριστο πόνο στο όσχεο. Περίπου 10% των περιπτώσεων, ο καρκίνος του όρχι εμφανίζεται με εικόνα που μοιάζει με ορχεο-επιδιδυμίτιδα.

  Η ψηλάφηση από έμπειρο ουρολόγο συνήθως είναι αρκετή για να τεθεί η υποψία της νόσου. Ωστόσο, το υπερηχογράφημα γίνεται πάντα για να τεκμηριωθεί 100% η παρουσία της νόσου, αλλά και για να ελεγχθεί και ο αντίπλευρος όρχις.

  • Και τώρα;

  Από την στιγμή που διαπιστωθεί η παρουσία όγκου στον όρχι, γίνεται άμεσα ένας συγκεκριμένος αιματολογικός και ακτινολογικός έλεγχος προκειμένου να γνωρίζουμε το ακριβές στάδιο της νόσου. Αυτός ο έλεγχος είναι που θα επιτρέψει την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της νόσου.

  • Και πώς αντιμετωπίζεται;

  Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι ορχεκτομή. Ταυτόχρονα με την ορχεκτομή, υπάρχει και η δυνατότητα να τοποθετηθεί μόσχευμα στην θέση του εξαιρεθέντος όρχεως, για ψυχολογικούς λόγους. Ο ιστολογικός τύπος του καρκίνου και τα αποτελέσματα των αιματολογικών και ακτινολογικών εξετάσεων που προηγήθηκαν του χειρουργείου, θα καθορίσουν την περαιτέρω αντιμετώπιση της νόσου, που μπορεί να γίνει με την βοήθεια της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας.

  Ο καρκίνος του όρχι έχει μια δυσάρεστη ιδιαιτερότητα. Προσβάλλει κυρίως νέους. Όμως, στο 98% των ασθενών έχουμε ίαση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σχεδόν όλοι γίνονται καλά. Αρκεί, να ακολουθήσουν με ευλάβεια τα προγράμματα  θεραπείας και παρακολούθησης.

   

   

  Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία σας είμαστε διαθέσιμοι να σας εξυπηρετήσουμε 24 ώρες την ημέρα 365 ημέρες το χρόνο. Μη διστάζετε , επικοινωνήστε μαζί μας τώρα!  210.72.39.153