Καρκίνος Προστάτη

  ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

          Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες άνω των 60 ετών στην Ευρώπη. Όμως, τι είναι αυτό που προκαλεί καρκίνο στον προστάτη;
  Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση δεν είναι εύκολη. Οι μόνοι καλά τεκμηριωμένοι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη είναι τρείς: η αυξανόμενη ηλικία, η εθνικότητα και η κληρονομικότητα. Σε ό,τι αφορά την κληρονομικότητα, περίπου το 10% των περιπτώσεων καρκίνου προστάτη θεωρούνται ότι είναι αποτέλεσμα κληρονομικότητας. Μέχρι πρόσφατα πιστεύαμε ότι υπάρχουν διατροφικές συμβουλές που, αν τις ακολουθήσει κανείς από νωρίς στη ζωή του, θα μειώσει την πιθανότητα να εμφανίσει καρκίνο προστάτη. Τέτοιες συμβουλές αφορούσαν το σελήνιο, την βιταμίνη Ε, την λυκοπένη και άλλες τέτοιες ουσίες. Ωστόσο, οι τελευταίες μεγάλες έρευνες σε αυτό το θέμα έδειξαν ότι δεν υπάρχει καμία διατροφική συμβουλή που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.

  •         Πότε πρέπει να αρχίσω να πηγαίνω στον ουρολόγο;

         Στην Ευρώπη έχει υιοθετηθεί η πρακτική να γίνεται μια πρώτη εξέταση στην ηλικία των 50 ετών, εκτός αν υπάρχει συγγενής πρώτου βαθμού (πχ ο πατέρας) με καρκίνο του προστάτη. Σε αυτή την περίπτωση, ο πρώτος έλεγχος γίνεται σε ηλικία 45 ετών. Ο έλεγχος γίνεται με δακτυλική εξέταση του προστάτη και με μέτρηση του PSA. Από κει και μετά, το κάθε πότε θα γίνεται αυτός ο έλεγχος εξατομικεύεται, ανάλογα με τα ευρήματα που υπάρχουν στον κάθε ασθενή. Σε κάθε περίπτωση, όταν φτάσει κανείς σε ηλικία 75 ετών, διακόπτει πλέον τον έλεγχο, καθώς η πιθανότητα να εμφανίσει κλινικά σημαντικό καρκίνο προστάτη μετά από την ηλικία των 75 ετών είναι ελάχιστη.

  •         Πώς γίνεται η διάγνωση;

         Όταν από τον έλεγχο του PSA και από την δακτυλική εξέταση υπάρχουν υποψίες για παρουσία καρκίνου προστάτη, τότε ο ουρολόγος συνιστά την διενέργεια βιοψίας προστάτη. Μόνο η βιοψία μπορεί να απαντήσει στην ερώτηση αν υπάρχει καρκίνος ή όχι. Δυστυχώς, υπάρχουν φορές που ο ασθενής χρειάζεται να υποβληθεί στην διαδικασία της βιοψίας περισσότερες από μια φορές, μέχρι τελικά να εντοπιστεί ο καρκίνος. Αυτό όμως δεν είναι ο κανόνας.

  •        Με ποιόν τρόπο γίνεται η θεραπεία;

         Ο τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη λαμβάνει υπ’όψιν ορισμένες παραμέτρους, όπως η ηλικία του ασθενή, η γενική κατάσταση της υγείας του (συνυπάρχουσες νόσοι και βαρύτητα αυτών), το στάδιο της νόσου την στιγμή της διάγνωσης και οι προσωπικές επιθυμίες του ασθενούς. Σε γενικές γραμμές, η θεραπεία της νόσου μπορεί να γίνει είτε με χειρουργική αντιμετώπιση ( ριζική προστατεκτομή) είτε με διάφορες μορφές ακτινοθεραπείας ( εξωτερική ή βραχυθεραπεία). Η ριζική προστατεκτομή μπορεί να γίνει είτε με την ανοικτή μέθοδο (ανοικτή οπισθοηβική ριζική προστατεκτομή) είτε με την βοήθεια της ρομποτικής τεχνολογίας ( ρομποτικά υποβοηθούμενη ριζική προστατεκτομή).
  Στον καρκίνο του προστάτη, η ορμονοθεραπεία και η χημειοθεραπεία δεν είναι σε θέση να προσφέρουν θεραπεία από την νόσο, παρά μόνο παράταση της επιβίωσης των ασθενών.

  • Όποιος διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη θα πεθάνει από αυτό; ΟΧΙ!!!

           Τόσο λόγω της συνήθως έγκαιρης διάγνωσης, όσο και λόγω των καλύτερων χειρουργικών τεχνικών και βελτιωμένων μεθόδων ακτινοθεραπείας, ορμονοθεραπείας και χημειοθεραπείας, περίπου το 75- 80% των ασθενών είναι ελεύθεροι νόσου μετά από 5 χρόνια από την στιγμή της διάγνωσης. Και μετά από 15 χρόνια το ποσοστό των ασθενών που είναι ακόμα στη ζωή είναι περίπου στο 70% . Αυτό σημαίνει ότι ο καρκίνος του προστάτη είναι μια δυνητικά ιάσιμη νόσος, και οι ασθενείς δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν την κατάσταση αυτή ως ένα μονοπάτι που πολύ σύντομα θα τους οδηγήσει στο τέρμα της ζωής τους.

   

  Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία σας είμαστε διαθέσιμοι να σας εξυπηρετήσουμε 24 ώρες την ημέρα 365 ημέρες το χρόνο. Μη διστάζετε , επικοινωνήστε μαζί μας τώρα!  210.72.39.153