Νόσος Peyronie

ΝΟΣΟΣ PEYRONIE

Η κάμψη του φαλλού δεν είναι αποτέλεσμα της επιρροής του ανδρικού καβάλου στο πέος (σύμφωνα με τους αστικούς μύθους) αλλά νόσημα που επιστημονικώς ονομάζεται νόσος Peyronie.

Πρόκειται για μια πλάκα σκληρή που ψηλαφούν οι άνδρες στο σώμα του πέους συνήθως ξαφνικά. (εικόνα 1).Πολλές φορές παρουσιάζεται σαν ένα περίεργο στράβωμα του φαλλού που εμποδίζει ακόμα και την συνουσία, μπορεί να συνοδεύεται απο πόνο στη στύση, ενώ αρκετές φορές συνυπάρχει με στυτική δυσλειτουργία. Στις ηλικίες των 40-70 εμφανίζεται με συχνότητα απο 2-8%. Στη πραγματικότητα η συχνότητα ειναι μεγαλύτερη αν υπολογίσει κανείς πως μονο 3 στους 100 ανδρες μπορούν εύκολα να πάνε σε γιατρό και να μιλήσουν για το πρόβλημα του σεξ γενικότερα.

Η πλήρης εξήγηση της νόσου δεν ειναι ακόμα εφικτή. Υπάρχει η γενετική (κληρονομικη) θεωρία που συνδέει την νόσο με την παρουσία ενος αντιγόνου (HLA b7) .Συνδέθηκε με τον διαβήτη, την νόσο του Paget, και τη ποδάγρα.Το τραύμα στο πέος αποτέλεσμα μιας βίαιης μηχανικής στροφής στη διάρκεια του σεξ επίσης ενοχοποιείται.

Η νόσος μπορει να διαγνωστεί ακομα και με την περιγραφή του άνδρα που πάσχει αλλα και με μια απλή ψηλάφηση . Πιο λεπτομερές ιστορικό για την εμφάνιση της νόσου και τον τρόπο (μετά από πόνο στο σεξ ?) αλλά και την πιθανή σεξουαλική δυσκολία στην πράξη είναι χρήσιμα για την πορεία της νόσου. Εκτός απο την ψηλάφηση και το ιστορικό σήμερα μια εξέταση με ντόπλερ υπερηχογράφημα θεωρείται χρήσιμη γιατί θα περιγράψει το μέγεθος της πλάκας αλλά και την πιθανή βλάβη του αγγειακού στυτικού μηχανισμού. (εικόνα 2 , 3). Οι πληροφορίες αυτές ειναι χρήσιμες για την επιλογή της χειρουργικής θεραπείας. Οι φαρμακευτικές αγωγές ειναι απογοητευτικές και δεν εχουν πείσει μεχρι σήμερα ιατρούς και πάσχοντες για τα αποτελεσματά τους. Απο την βιταμίνη Ε μεχρι τις Ιντερφερόνες, την τοπικη χορηγηση Βεραπαμίλης και την Κορτιζόνη τίποτα δεν εχει αποδεικτεί αξιόπιστο.

Η χειρουργική λύση είναι η μόνη με σίγουρα αποτελέσματα και εαν εχουν περάσει 6 μήνες απο την εμφάνιση της νόσου μπορεί ο άνδρας να χειρουργηθεί.

Οι τεχνικές που υπάρχουν ειναι αρκετές (Απλή συρραφή στην αντίθετη πλευρά της πλάκας και της στροφής (Nesbitt), Χαλαρωτικές τομές της πλάκας, Γεωμετρική υπολογιστική αφαίρεση της πλάκας και η χρήση μοσχευμάτων (εικόνα 4), μοντελοποίηση με ενδοπεικό ένθεμα) και επιλέγονται από τον εξειδικευμένο χειρουργό βάση του ιστορικού , του μεγέθους του πέους , της βαρύτητας της νόσου και την ύπαρξη ή όχι συνυπάρχουσας στυτικής διαταραχής. Η πιο σύγχρονη μέθοδος είναι η χρήση μοσχευμάτων που εξασφαλίζει τόσο την αφαίρεση της νόσου όσο και την διατήρηση του μεγέθους του πέους.

Όλες οι τεχνικές διαρκούν περίπου μία ώρα, δεν χρείαζεται νοσηλεία αλλά και ούτε ιδιαίτερη μετεγχειρητική παρακολούθηση. Η πλήρης επάνοδος στην ενεργό σεξουαλική ζωή έρχεται μετά από 30 περίπου ημέρες.

Δείτε το video

Ο χειρουργός ανδρολόγος, Δ/ντής του Andrology Med Group κύριος Θάνος Παλλαντζάς σε μια συζήτηση με την Πελίνα Θεοδοσίου σχετικά με τη χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου περονί (νόσος του στραβού πέους).

 

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία σας είμαστε διαθέσιμοι να σας εξυπηρετήσουμε 24 ώρες την ημέρα 365 ημέρες το χρόνο. Μη διστάζετε , επικοινωνήστε μαζί μας τώρα!  210.72.39.153