Πρόωρη Εκσπερμάτωση

Ο ορισμός της πρόωρης εκσπερμάτωσης (ΠΕ) παραμένει ένα πεδίο αμφισβήτησης

Η Παγκόσμια Εταιρεία Σεξουαλικής Ιατρικής (ISSM) διατύπωσε ένα νέο ορισμό της ‘δια βίου’ ΠΕ, ο οποίος είναι και ο πρώτος ορισμός που βασίζεται σε αποδείξεις (evidence-based): ‘Η πρόωρη εκσπερμάτωση είναι μια σεξουαλική δυσλειτουργία που χαρακτηρίζεται από εκσπερμάτωση που συμβαίνει πάντα ή σχεδόν πάντα ένα περίπου λεπτό πριν από την κολπική διείσδυση, αδυναμία καθυστέρησης της εκσπερμάτωσης σε όλες ή σχεδόν όλες τις σεξουαλικές επαφές.Αυτό συνοδεύεται από αρνητικές προσωπικές επιπτώσεις όπως θλίψη, ενόχληση, απογοήτευση και/ή αποφυγή σεξουαλικής επαφής.

Η ‘δια βίου’ ΠΕ εμφανίζεται από την πρώτη σεξουαλική εμπειρία και παραμένει πρόβλημα σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Η εκσπερμάτωση συμβαίνει πολύ γρήγορα, πριν από την κολπική διείσδυση ή < 1-2 λεπτά μετά. Η ‘επίκτητη’ ΠΕ χαρακτηρίζεται από προοδευτική ή ξαφνική έναρξη ενώ η εκσπερμάτωση ήταν φυσιολογική πριν από την εμφάνιση του προβλήματος. Ο χρόνος μέχρι την εκσπερμάτωση είναι σύντομος αλλά όχι τόσο σύντομος όσο στη ‘δια βίου’ μορφή.

Η ΠΕ είναι μια συχνή σεξουαλική δυσλειτουργία με τον επιπολασμό να κυμαίνεται μεταξύ 20 και 30%.

Η αιτιολογία της ΠΕ είναι άγνωστη. Υπάρχουν λίγα δεδομένα που υποστηρίζουν βιολογικές και ψυχολογικές υποθέσεις όπως άγχος, υπερευαισθησία του πέους και δυσλειτουργία των υποδοχέων της σεροτονίνης.

Γνωστοί παράγοντες κινδύνου δεν υπάρχουν. Η ΠΕ συνοδεύεται από αρνητικές επιπτώσεις στην αυτοεκτίμηση του άντρα και στη σχέση με τη σύντροφο του. Μπορεί να προκαλέσει stress, άγχος, ντροπή και κατάθλιψη.

Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι άντρες με ΠΕ δεν αναζητούν βοήθεια.

Διάγνωση

Η διάγνωση της ΠΕ βασίζεται στο ιατρικό και σεξουαλικό ιστορικό. Η ΠΕ θα ταξινομηθεί σε ‘δια βίου’ ή ‘επίκτητη’ με βάση το ιστορικό. Επιπλέον, το ιστορικό θα βοηθήσει να καθορίσουμε αν η ΠΕ είναι περιστασιακή (κάτω από συγκεκριμένες περιστάσεις ή με μια συγκεκριμένη σύντροφο) ή σταθερή. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο χρόνο από την κολπική διείσδυση μέχρι την εκσπερμάτωση (Intravaginal Ejaculatory latency Time – IELT), στο βαθμό του σεξουαλικού ερεθισμού, στην επίπτωση στη σεξουαλική δραστηριότητα και την ποιότητα ζωής (Quality of Life – QoL) και στη χρήση ή κατάχρηση φαρμάκων και ουσιών.

Η φυσική εξέταση περιορίζεται σε εξέταση του αγγειακού (Doppler υπερηχογράφημα πέους), ενδοκρινικού και νευρολογικού συστήματος με σκοπό να αποκαλύψει ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να σχετίζονται με την ΠΕ ή άλλη σεξουαλική διαταραχή (π.χ. χρόνιες παθήσεις, ενδοκρινοπάθειες, αυτόνομη νευροπάθεια, νόσος Peyronie, ουρηθρίτιδα ή προστατίτιδα).

Θεραπεία

Η φαρμακοθεραπεία είναι η βάση αντιμετώπισης της ‘δια βίου’ ΠΕ.

Μόνο οι εκλεκτικοί αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (Selective Serotonin Reuptake Inhibitors – SSRI’s)έχουν δείξει ότι είναι σταθερά αποτελεσματικές φαρμακευτικές αγωγές αντιμετώπισης της ΠΕ.

Οι συμπεριφορικές στρατηγικής περιλαμβάνουν κυρίως την τεχνική ‘stop-start’(διακοπή του σεξουαλικού ερε- θισμού όταν επίκειται εκσπερμάτωση) που περιγράφηκε από τον Semans και την τροποποίηση της, την τεχνική ‘squeeze’ (έξοδος του πέους από τον κόλπο και συμπίεση της βαλάνου) που περιγράφηκε από τους Masters and Johnson (υπάρχουν πολλές τροποποιήσεις της)

 

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία σας είμαστε διαθέσιμοι να σας εξυπηρετήσουμε 24 ώρες την ημέρα 365 ημέρες το χρόνο. Μη διστάζετε , επικοινωνήστε μαζί μας τώρα!  210.72.39.153