Στυτική Δυσλειτουργία

Στυτική Δυσλειτουργία (ΣΔ)

Ως στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) εννοούμε την συνεχή ή περιοδική αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης, για να υπάρξει μία επιτυχημένη σεξουαλική επαφή. Ένα παροδικό επεισόδιο στυτικής δυσλειτουργίας δεν είναι αναγκαστικά σημαντικό και μπορεί να συμβεί στον καθένα. Αν, όμως, αυτό επαναλαμβάνεται ή είναι μόνιμο, θα πρέπει να αναζητηθεί το αίτιο και η λύση.

Πολλά αν όχι όλα έχουν αλλάξει γύρω από τη στυτική δυσλειτουργία τα τελευταία 25 χρόνια. Οι ειδικοί γνωρίζουν τα αίτια , τη συχνότητα εμφανισής της και γι αυτό διαθέτουν διαγνωστικές εξετάσεις που εντοπίζουν το πρόβλημα.

Δεν υπάρχει άλλο πεδίο στην ιατρική που να εξελίχθηκε τόσο πολύ σε τόσο σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.

Τα προβλήματα της στύσης εμφανίζονται σε διαφορετική συχνότητα ανάλογα με την ηλικία, αφού στις νέες ηλικίες κάτω των 40 ετών το πρόβλημα αντιμετωπίζουν 1 στους 20 άντρες, στα 40 με 60 προβλήματα έχουν 1 στους 10 και πάνω από τα 60 ένας στους 5 άντρες. Οι άντρες, μετά τα 50 έτη, συνήθως έχουν οργανικό πρόβλημα.

Ας μην ξεχνάμε ότι η στύση είναι κατά βάση ένα αγγειακό φαινόμενο, αφού, για να επιτευχθεί, θα πρέπει να αυξηθεί η αιματική ροή και το πέος να γεμίσει με αίμα. Μάλιστα, μία κακής ποιότητας στύση μπορεί να είναι ένδειξη προβλήματος στην καρδιά. Όλες οι μελέτες δείχνουν πως 9/10 νέοι άντρες κάτω των 40 ετών, χωρίς προβλήματα υγείας, βιώνουν κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα, όπως η στυτική δυσλειτουργία και αυτό είναι ψυχογενούς αιτιολογίας.

Η σεξουαλική δραστηριότητα μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας. Πολλοί αμφισβητούν τη σημαντικότητα της σεξουαλικής ζωής στην τρίτη ηλικία, παρότι όλα τα επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων κάθε ηλικίας. Εφόσον λοιπόν ένας άντρας έχει διάθεση για σεξουαλική ζωή, η ηλικία δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας..

Καθώς το φαινόμενο της στύσης ειναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός με συμμετοχή περιφερικών και κεντρικών σχηματισμών –πέος, κεντρικό νευρικό σύστημα και νευρικές οδοί αντίστοιχα- πολλοί είναι και οι παράγοντες οι οποιοί μπορούν να δημιούργήσουν πρόβλημα , διαχωρίζοντάς δύο κατηγορίες: οργανικά νοσήματα και ψυχογενείς αιτίες.

Διαβήτης

Είναι μια πάθηση γνωστή στην χώρα μας και αφορά σε 600.000 άνδρες .Σε πολλούς άνδρες ο διαβήτης ξεκινά από την νεανική ηλικία(νεανικός) σε άλλους σε μεγαλύτερη ηλικία (ενηλίκων). Οι διαβητικοί άνδρες πρέπει να γνωρίζουν πως έχουν διπλάσια πιθανότητα να αποκτήσουν ΣΔ στη διάρκεια της ζωής τους και ιδιαίτερα μεγαλώνοντας. Ακόμα πρέπει να γνωρίζουν πως η ΣΔ μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα και προειδοποίηση για εμφάνιση του διαβήτη σε άνδρες που δεν ξέρουν ότι έχουν τη νόσο.

Υπέρταση

Οι υπερτασικοί άνδρες υπολογίζονται στην χώρα μας σε 500.000. Οι άνδρες αυτοί έχουν 3 φορές περισσότερη πιθανότητα να υποφέρουν από ΣΔ . Η νόσος επηρεάζει τη στυτική λειτουργία είτε εξαιτίας της κακής κυκλοφορίας είτε λόγω της ακολουθούμενης θεραπείας με αντιυπερτασικά φάρμακα ( χάπια που χαμηλώνουν την πίεση). Οι άνδρες πολλές φορές εμφανίζουν ως πρώτο σύμπτωμα την στυτική δυσλειτουργία ενώ δεν γνωρίζουν για την υπέρτασή τους.

Μεταβολικό Σύνδρομο

Είναι μια νέα νόσος του σύγχρονου τρόπου ζωής που την έχουν άνδρες με παχυσαρκία / τριγλυκερίδια / λίγη πίεση / και λίγο σάκχαρο. Αυτοί οι άνδρες δεν είναι άρρωστοι και ούτε ακολουθούν κάποιο είδος θεραπείας, Αντιπροσωπεύουν όμως τον Νεοέλληνα εκείνο που κάθεται πολύ, τρώει πολύ και κινείται λίγο. Ενώ φαίνεται αθώα σαν κατάσταση υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί διαβήτης και καρδιαγγειακές παθήσεις. Στους άνδρες αυτούς, η ΣΔ εμφανίζεται συχνότερα, 4 φορές πιο συχνά από τον μέσο όρο των ανδρών.

Καρδαγγειακά Νοσήματα

Στην χώρα μας δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει τουλάχιστον ένα μέλος της με προβλήματα καρδιάς. Οι άνδρες με εμφράγματα και by pass αυξάνονται κάθε χρόνο με λογαριθμική πρόοδο. Πίσω από τα νοσήματα της καρδιάς κρύβεται η γνωστή σε όλους πάθηση των αγγείων που λέγεται Αθηρωσκλήρωση.

Έχει συσχετιστεί απόλυτα η ΣΔ με την πάθηση αυτή που εκτός από την καρδιά θα χτυπήσει και την κυκλοφορία της στύσης .

ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΩΣ ΠΡΩΤΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΗΣ ΣΤΥΣΗΣ.

Χωρίς βέβαια να σημαίνει πως κάθε άνδρας με ΣΔ θα πάθει έμφραγμα , καλό είναι να ελέγχεται για τους δείκτες της καλής κυκλοφορίας .

Παχυσαρκία

Η χώρα μας έχει πάνω από 200.000 υπέρβαρους άνδρες που παρά τις προσπάθειες τους δεν χάνουν βάρος, αντίθετα το αυξάνουν όσο μεγαλώνουν. Η παχυσαρκία πλέον θεωρείται νόσος και όχι απλώς μία κακή εμφάνιση γιατί επηρεάζει και αποτελεί προδιάθεση σε Διαβήτη/ Υπέρταση/ Καρδαγγειακά / Μεταβολικό Σύνδρομο.

Ένας στους τρεις παχύσαρκους μπορεί να εμφανίσει ΣΔ είτε λόγω επιβάρυνσης του κυκλοφορικού, είτε λόγω των ορμονικών μεταβολών

Φάρμακα

Ζούμε την περίοδο της πολυφαρμακίας, όπου άνδρες συνήθως κυκλοφορούν με σακούλες που περιέχουν φάρμακα για την πίεση, το διαβήτη, την καρδιά, το στομάχι, την κατάθλιψη. Πολλά από τα φάρμακα αυτά ενοχοποιούνται για τις διαταραχές που προκαλούν στη στύση.

Καλοήθη Υπερπλασία Προστάτη

Η γνωστή αυτή πάθηση που συνοδεύει τον άνδρα κάποια στιγμή θα προκαλέσει πρόβλημα στύσης ιδιαίτερα σε άνδρες που έχουν προβλήματα ούρησης.(δυσουρία, νυκτουρία, συχνουρία) .

Καρκίνος Προστάτη

Μια άλλη κατηγορία ανδρών που πάσχει από καρκίνο του προστάτη και καταλήγει στο χειρουργείο(ριζική προστατεκτομή) θα αντιμετωπίσει ένα μείζον πρόβλημα που οφείλεται στην καταστροφή νεύρων και αγγείων της στύσης, που συνοδεύουν την χειρουργική θεραπεία αλλά και τις άλλες θεραπείες όπως, ακτινοβολία ,ορμονοθεραπεία κλπ.

Λοιπά

Νευροπάθειες και Κακώσεις Σπονδυλικής Στήλης , Χειρουργεία της ελάσσονος πυέλου και ενδοκρινολογικά νοσήματα (Υπερθυρεοιδισμός και Υποθυρεοιδισμός) μπορούν να επιφέρουν δυσλειτουργία των αγγείων και των νεύρων.

«Κακές» Συνήθειες

Όχι λιγοτερο σημαντικά από τις προηγούμενα- μπορούν να συμπεριληφθούν συχνές «κακές» συνήθειες που απαντούν στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ , η χρήση εξαρτισιογόνων ουσιών, η καθιστική ζωή, η παντελής πολλές φορές έλλειψη άσκησης και η κακή διατροφή αποτελούν παράγοντες που μπορούν να βλάψουν σημαντικά την επάρκεια του στυτικού μηχανισμού του σύγχρονου άνδρα.

Για τη στυτική δυσλειτουργία, η οποία οφείλεται σε οργανικά αίτια, οι επιλογές που υπάρχουν είναι:

Φάρμακα από το στόμα.

Υπάρχουν, σήμερα, τέσσερα διαφορετικά φάρμακα (αβαναφίλη, βαρδεναφίλη, σιλδεναφίλη και ταδαλαφίλη).Τα φάρμακα από το στόμα είναι ουσίες που δρουν στα αγγεία του πέους αυξάνοντας την κυκλοφορία και διευκολύνοντας την τελική σκληρότητα που είναι αναγκαία για την ερωτική πράξη. Οι ουσίες αυτές δρουν περιφερικά αλλά χρειάζονται ενέργεια από το ΚΝΣ ( εγκέφαλο για να δράσουν).

Οι άνδρες δεν γνωρίζουν ότι τα φάρμακα αυτά κάτω από συνθήκες φόβου και έντονου στρες δεν θα έχουν ιδανικό αποτέλεσμα. Για να δράσουν θέλουν και πολλή επιθυμία (Ντοπαμίνη) την οποία αν δεν έχουν είτε γιατί είναι αγχωμένοι είτε γιατί δεν επιθυμούν πολύ την σύντροφο τους είτε γιατί κάνουν έρωτα για να αποδείξουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν σεξουαλικά, τα φάρμακα αυτά δε θα δράσουν. Δρουν όμως κατά τον πλέον ιδανικό τρόπο, όταν ακολουθηθεί εξατομικευμένη θεραπεία.

Θεραπεία με κρουστικά κύματα.

Είναι μία νέα μορφή θεραπείας και ίσως η μοναδική που υπάρχει μέχρι σήμερα γιατί στοχεύει στο γενεσιουργό αίτιο της αγγειακής στυτικής δυσλειτουργίας. Μέχρι τώρα, οι θεραπευτικές επιλογές για την καταπολέμηση της στυτικής δυσλειτουργίας αγγειακής αιτιολογίας αντιμετώπιζαν περιστασιακά μόνο το σύμπτωμα,όχι όμως την αιτία, η οποία αφορά τη μείωση της ροής του αίματος στα σηραγγώδη σώματα του πέους.

Με τη νέα θεραπευτική μέθοδο φαίνεται να γίνεται εφικτή πλέον η θεραπεία της πάθησης, αφού τα κρουστικά κύματα προκαλούν επαναγγείωση του πέους. Μέσω ειδικής κεφαλής που εφάπτεται πάνω στο δέρμα του πέους, μεταφέρονται στην περιοχή-στόχο (σηραγγώδη σώματα του πέους) με μη επεμβατικό τρόπο και εντελώς ανώδυνα, τα κρουστικά κύματα (υπέρηχοι σε ειδική συχνότητα)

Περισσότερες πληροφορίες

Ενδοσηραγγώδεις ενέσεις.

Η διαδικασία είναι εύκολη στην εκμάθηση και εφαρμόζεται από εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Σημαντικό είναι να καθοριστεί η σωστή δόση φαρμάκου, για ένα σωστό θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Ορμονοθεραπεία.

Εφαρμόζεται σε μικρό ποσοστό ασθενών, οι οποίοι έχουν έλλειψη tεστοστερόνης. Με τα κατάλληλα σκευάσματα, η τεστοστερόνη θα επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα. Σήμερα, χρησιμοποιούνται, ενέσιμη θεραπεία (μία ένεση ανά 3μηνο), καθώς και οι τοπικές θεραπείες στο δέρμα (σπρέι, gel).

Πεϊκή πρόθεση

Εφαρμόζεται, όταν αποτύχουν όλες οι προηγούμενες μορφές θεραπείας. Χειρουργικά τοποθετείται μέσα στα σηραγγώδη σώματα του πέους μία ειδική συσκευή, η οποία μηχανικά προκαλεί στύση, όταν το επιθυμεί ο ασθενής. Στα μειονεκτήματα είναι το υψηλό κόστος. Οι επιπλοκές, αν και σπάνιες, είναι η μόλυνση και η απόρριψη της πρόθεσης (5% των περιπτώσεων). Χρειάζεται καλή ενημέρωση πριν από την τοποθέτησή της, ώστε να μη δημιουργηθούν λάθος ανεκπλήρωτες προσδοκίες.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πεϊκές προθέσεις είναι σημαντική θεραπεία για ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ογκολογικές επεμβάσεις στην πύελο, όπως ριζική προστατεκτομή και κολεκτομή, και έχουν υποστεί καταστροφή των περιφερικών νεύρων της στύσης, καθώς και σε ασθενείς με τραυματικές κακώσεις στον νωτιαίο μυελό ή στην πύελο.

Περισσότερες πληροφορίες

 

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία σας είμαστε διαθέσιμοι να σας εξυπηρετήσουμε 24 ώρες την ημέρα 365 ημέρες το χρόνο. Μη διστάζετε , επικοινωνήστε μαζί μας τώρα!  210.72.39.153